Amanda Bergström

Livet med ett barn med särskilda behov

Gröt för första gången

min vardag Permalink0
Igår smakade Milo gröt för första gången. Vi har varit väldigt nervösa för detta. Eftersom att det ser ut som det gör för Milo så är det absolut ingen självklarhet att han kommer kunna äta vanlig mat. Han är slappare i muskulaturen i halsen än andra barn. Alla har varit sjukt, då menar jag sjukt imponerade över hur duktig han är och alltid har varit på att äta. Både amma och äta på flaska. Att det alltid fungerat så bra. Men eftersom att det ser ut som det gör så kan det bli en tvärvändning på det. Det kan alltså bli att han får matas i sond länge fram men det är inget vi lägger större vikt vid nu utan det får växa fram isåfall. Milo avgör, som med allt annat i hans utveckling, ifall det kommer gå eller inte. Så det här med mat är en väldigt stor del för oss. Speciell. Så vi hoppas såklart att detta kommer fungera men vi får se hur han tar detta. Är det så att vi märker att han har svårt att svälja eller att han börjar kräkas en massa så får vi helt enkelt hitta en annan lösning. För såklart vill vi inte att han ska ha sond, men skulle det vara det enda alternativet för att han ska få i sig mat så är det självklart så det kommer bli. 

Men iallafall, första gröten. Han fick 2-3 teskedar och han var faktiskt jätteduktig. Han var väldigt skeptisk först och grinade lite illa, men inte så farligt som jag trodde. Han verkade tycka om det när han väl fick smak på det. Men klart det blir konstigt för honom. Smaken är inte jätteolik ersättning/välling men stor skillnad på konsistensen. 
(null)
(null)
(null)
(null)
Så vår plan nu är att introducera smaker för honom nu. Nu ska vi ge honom gröt i en vecka o öka portionerna allt eftersom. Målet om en vecka är att ett mål med ersättning ska vara ersatt med en portion gröt om dagen. Efter det ska vi introducera potatis och sånt som inte smakar så mycket för att inte ge något sött först och sen vill han inte ha det som är mer smaklöst. Så förhoppningsvis ska detta fungera! Sen öka smakerna allt eftersom. Så jag köpte lite olika mat igår.
(null)

Till top